Sportvoeding voor tennisspelers

Sportvoeding voor tennisspelers

Tennis is een sport waarbij je gebruikmaakt van 4 fysieke factoren. Dit zijn kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Deze 4 factoren dragen bij aan een goede prestatie op het veld. Hoeveel elk van deze factoren een rol speelt, hangt af van de sport. Tegenwoordig wordt tennis met veel kracht gespeeld. Kracht speelt echter een minder grote rol dan uithoudingsvermogen en snelheid. Voeding speelt een belangrijke rol bij deze factoren. Vooral bij uithoudingsvermogen zijn koolhydraten van belang. Maar welke sportvoeding is het best voor een tennisspeler?

Voedingsstoffen

Bij tennis gaat het vooral om de lange duur. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je langer sport van 90 minuten, het nodig is om je koolhydraten aan te vullen. Zeker tijdens flinke inspanningen. Doe je dit niet, dan zul je een stuk minder gaan presteren. De richtlijn voor tennisspelers is 40-70 gram per uur. Dit is afhankelijk van de lichaamsbouw van de speler, de intensiteit van het spel en de temperatuur en overige omstandigheden. De meeste tennisspelers kiezen voor een goede balans van vaste en vloeibare voeding. Bananen zijn een populaire keuze onder tennissers. De spelers nemen dan steeds een klein stukje binnen.

Vloeibare voeding

Het grootste obstakel bij vaste voeding, is dat je er niet teveel van kunt innemen. Het lichaam heeft namelijk lang nodig om vast voedsel op te nemen. Daarom gebruiken de atleten gebruik van vloeibare voeding. Voornamelijk drankjes die de koolhydraten bevatten.

Voldoende drinken is erg belangrijk bij een lange tenniswedstrijd. Alleen water is hierbij niet genoeg. Naast een fles water hebben de spelers meestal ook een tweede fles. Hierin zit een sportdrank met belangrijke mineralen die niet in water zitten. Deze mineralen verlies je namelijk ook tijdens het sporten.

Na de wedstrijd

Na de wedstrijd is het slim om het lichaam bij te staan met koolhydraten en eiwitten. De eerste paar uur na een wedstrijd worden deze relatief makkelijk opgenomen door het lichaam. Een goede keuze is bijvoorbeeld een eiwitreep. Hoe eerder je eet en drinkt na het tennissen, hoe beter en sneller je kunt herstellen. Na de wedstrijd kun je weer een volledige maaltijd eten. Belangrijk is om niet te vet te eten, maar wel genoeg eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen.