Hoe het gewicht van je padelracket invloed heeft op je spel

Hoe het gewicht van je padelracket invloed heeft op je spel

Het gewicht van het padelracket heeft een grote invloed op je gameplay. Hoeveel moet een padelracket wegen? Is er een ideaal gewicht voor een padelracket?

Veel mensen vragen hetzelfde als ze op het punt staan een nieuw padelracket te kopen. Het antwoord is dat er geen optimaal gewicht is, maar dat je je keuze moet maken op basis van je randvoorwaarden, zoals speelstijl.

In dit artikel geven we u enkele richtlijnen met betrekking tot het gewicht van het padelracket. Dit zijn echter slechts algemene richtlijnen en alleen door het gebruik van padelrackets met verschillende gewichten kunt u ontdekken wat het beste voor u is.

Het verschil tussen een licht en een zwaar padelracket

Het grote verschil tussen een lichtgewicht en een zwaar padelracket is de beheersbaarheid. Zware rackets zorgen ervoor dat u niet snel kunt bewegen en in de juiste positie komt. Lichtere rackets verhogen de mobiliteit en het comfort in situaties die een snelle overgang vereisen.

Zwaardere padelrackets zijn misschien moeilijker te hanteren, maar het voordeel is dat ze u meer kracht geven. De verklaring hiervoor is te vinden in de tweede wet van Newton: Kracht = Massa x Versnelling. Als je op zoek bent naar meer kracht, zal een zwaarder racket je helpen.

Een ander belangrijk aspect is dat het gewicht van een racket het risico op blessures beïnvloedt. Het kiezen van een te licht of te zwaar racket is een van de meest voorkomende oorzaken van blessures zoals bij een tenniselleboog.

Factoren die van invloed zijn op de keuze van het gewicht

Op welk niveau speel je? Als je relatief nieuw bent met het spelen van padel, is onze aanbeveling om een lichter racket te kiezen. Als je een te zwaar racket kiest voordat je de juiste techniek hebt, verhoog je het risico op blessures. Als je echter op een gevorderd niveau speelt, kun je met hogere gewichten uitpakken als het past bij je speelstijl.

De volgende factor die de keuze van het gewicht op het padelracket beïnvloedt, is je lichaamsgewicht en je fitnessniveau. Als je in goede conditie bent en ook meer weegt, is het raadzaam om een zwaarder racket te proberen, anders kun je beter beginnen met een lichter racket.

De balans van het padelracket is een andere factor. Rackets met een hoge balans zijn bijvoorbeeld al vrij moeilijk te hanteren. In dat geval raden we aan om te kijken naar een iets lichter racket. Rackets met een lage balans zijn niet zo gevoelig als het gewicht wordt verdeeld in de richting van de grip.

Aanbevelingen voor verschillende soorten padelspelers

Hieronder vindt u enkele algemene richtlijnen voor het gewicht op het padelracket op basis van uw lichaamsgewicht.

MANNEN

Lichaamsgewicht 50-70 kg: 360-365 gram

Lichaamsgewicht 70-80 kg : 365-375 gram

Lichaamsgewicht boven 80 kg: 380-390 gram

VROUWEN

Lichaamsgewicht 40-60 kg: 340-355 gram

Lichaamsgewicht 60-70 kg: 360-365 gram

Lichaamsgewicht boven 70 kg: 370-375 gram

Houd er rekening mee dat dit slechts algemene richtlijnen zijn, het is belangrijk om verschillende rackets te proberen om te zien welk gewicht het beste voor u is.

Het is het totale gewicht dat telt

Vergeet niet dat het totale gewicht van uw padelracket zal veranderen afhankelijk van de accessoires die u gebruikt. Wanneer uw racket uit de fabriek wordt geleverd, heeft het slechts één originele handgreep. Voor elke extra overgrip, die u toevoegt om de gripmaat aan te passen, voegt u ongeveer 5-7 gram per overgrip toe.

Met een frame protector en twee overgrips neemt het totale gewicht van je padel racket met ongeveer 15 gram toe. Als u besluit dat het ideale racketgewicht 375 gram is en u wilt een frame protector en twee overgrips toevoegen, dan moet het gewicht van het racket ongeveer 360 gram uit de fabriek worden geleverd.

Overzicht van het gewicht van het padelracket

Er is geen ideaal gewicht voor een padelracket. Het optimale gewicht voor u hangt af van uw speelstijl, ervaring en je conditie.

Een lichtgewicht padelracket is gemakkelijker te hanteren, terwijl een zwaarder racket je meer kracht geeft. Het kiezen van een te licht of zwaar racket kan blessures veroorzaken.

Afhankelijk van hoeveel u weegt en hoe atletisch u bent, zijn er algemene aanbevelingen voor hoeveel het racket moet wegen. Maar uiteindelijk gaat het om je voorkeuren en hoe je het racket op de baan ervaart, daarom raden we je altijd aan om verschillende rackets uit te proberen om het perfecte racket voor je te vinden.

PadelR Padel Rackets heeft maandelijks diverse acties waar je van kan profiteren. Neem eens een kijkje in de webshop en wellicht zit er een racket tussen die aan jouw wensen voldoet.