Hoe kun je geld besparen als sportvereniging?

Hoe kun je geld besparen als sportvereniging?

Veel sportverenigingen in Nederland hebben het zwaar. De afgelopen tien jaar zijn de financiƫle problemen enorm toegenomen. Dit is het geval bij voetbalclubs, maar ook bij veel andere sporten. Het opzetten, onderhouden en runnen van een sportvereniging is natuurlijk niet makkelijk. Er komt veel bij kijken, terwijl er vaak maar weinig geld in de kas vrijkomt. Hoe kun je nou zorgen dat je extra geld bespaart als sportclub? In dit artikelen bespreken wij een aantal mogelijkheden.

Kosten besparen als sportvereniging

Het belangrijkste is dat je probeert als vereniging de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit kan bijvoorbeeld door te besparen op energie. Zorg in de kantine en in de kleedkamers voor goede isolatie. De verwarming hoeft zo niet continu aan te staan. Zeker in de winter scheelt dit enorm, als de temperaturen een stuk lager worden. Je kunt als sportvereniging ook zorgen voor eigen energieopwekkers. Zo kun je zonnepanelen laten plaatsen, of gebruikmaken van windenergie of een warmtepomp. Ook hierdoor zul je ieder jaar minder kosten maken, waardoor er meer geld overblijft voor de sportclub zelf.

Ook op andere vlakken kun je flink besparen. Denk bijvoorbeeld aan de veldverlichting. Je kunt de lampen op de velden laten vervangen door ledverlichting, waardoor je minder energiekosten hebt. De onderhoudskosten zullen ook lager worden hierdoor. De sportveldverlichting gaat zo namelijk een stuk langer mee. Twijfel je over de voordelen van bijvoorbeeld het vervangen van de verlichting? Op internet kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel geld je zult besparen met ledverlichting op de velden. Zo kun je meteen zien of het voor jullie sportvereniging ook een slimme optie is.

Geld overhouden voor verbetering

Wil jij ook duurzame verlichting of energieopwekkers bij jouw sportvereniging? Dan kun je hiervoor zelfs subsidie aanvragen bij de overheid. Het minimum dat je moet uitgeven als sportclub om in aanmerking te komen voor deze subsidie, is 5.000 euro. Op lange termijn zullen deze uitgaven het zeker waard zijn.

Niet alleen zijn deze veranderingen goed voor het milieu, je zult als sportvereniging ook meer geld overhouden. Hierdoor kun je de club uitbreiden, oude kleedkamers vervangen, zorgen voor een mooie nieuwe kantine, dug-outs of nieuw materiaal voor de wedstrijden en trainingen. Zo kan iedereen uiteindelijk beter en fijner sporten.