Wat is een tenniselleboog en wat doet een fysiotherapeut ermee?

Wat is een tenniselleboog en wat doet een fysiotherapeut ermee?

Tennissers staan bekend om hun krachtige slagen en behendige bewegingen op de baan. Helaas kan dit ook leiden tot blessures, waarvan de tenniselleboog een veelvoorkomend probleem is. In dit artikel ontdek je hoe fysiotherapie een essentiële rol kan spelen in het herstel en de preventie van een tenniselleboog.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog, ook wel laterale epicondylitis genoemd, is een pijnlijke aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van de buitenste elleboogspieren en pezen. Voor tennissers kan deze aandoening het plezier op de baan aanzienlijk verminderen. Het goede nieuws is dat fysiotherapie een effectieve benadering biedt om de pijn te verminderen en de functionaliteit te herstellen.

Fysiotherapie als sleutel tot herstel

Heb jij last van een tenniselleboog? Dan is natuurlijk ontzettend vervelend. Het inschakelen van een fysiotherapeut is vaak essentieel om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.

1. Diagnose en evaluatie

Voordat we duiken in de behandelingsopties, is een nauwkeurige diagnose essentieel. Een ervaren fysiotherapeut zal je elleboog grondig onderzoeken, je medische geschiedenis doornemen en mogelijk aanvullende tests uitvoeren om de ernst van de blessure te beoordelen. Kom je uit de omgeving van Doetinchem? Dan is Fysio Engelaar een aanrader. De fysiotherapeuten van deze praktijk beschikken over veel kennis rondom tennisblessures.

2. Gerichte oefeningen

Een op maat gemaakt oefenprogramma is cruciaal voor herstel. Tennissers zullen baat hebben bij specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de elleboogspieren en het verbeteren van de algehele flexibiliteit. De fysiotherapeut zal ook technieken demonstreren om de juiste slagbewegingen aan te leren en overmatige druk op de elleboog te verminderen.

3. Manuele therapie

Hands-on technieken, zoals massage en mobilisatie, kunnen de doorbloeding verbeteren en spierspanning verminderen. Dit bevordert een sneller herstel en vermindert de kans op terugkerende blessures. Een fysiotherapeut kan specifieke massagetechnieken toepassen om de spanning in de aangedane spieren te verminderen.

Preventieve maatregelen voor toekomstige blessures

Fysiotherapie beperkt zich niet alleen tot herstel; het speelt ook een cruciale rol in het voorkomen van toekomstige blessures. Voor tennissers met een gevoelige elleboog is het belangrijk om regelmatig te werken aan spierversterking en flexibiliteit. Een fysiotherapeut kan een gepersonaliseerd programma ontwikkelen dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften en speelstijl.

Laat je adviseren door een fysiotherapeut

Voor tennissers met een tenniselleboog is fysiotherapie een onmisbaar instrument voor herstel en preventie. Door te investeren in een op maat gemaakt behandelplan, kun je niet alleen de pijn verminderen maar ook je algehele prestaties op de tennisbaan verbeteren. Raadpleeg altijd een professionele fysiotherapeut voor advies op maat.